Blog 1 -
 Kosten Huis Bouwen  thumbnail

Kosten Huis Bouwen

Published Oct 12, 23
3 min read

✔ 8. 7 (12x)Hypotheek uit eigen bv, van de bank of maximaal aflossen? Ook als u zelf hypotheekverstrekker bent, gelden de fiscale regels voor nieuwe leningen (sinds 2013). Bereken wat de fiscale voorwaarden zijn om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. ✔ 8. 8 (17x)Aflossingseis hypotheekrenteaftrek - hoeveel moet u minimaal aflossen? ✔ 9.

Uw spaargeld zit dan in de stenen van uw eigen huis. Bereken met onderstaande rekentools hoe u dit geld weer beschikbaar kunt maken, bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioeninkomen. ✔ 8. 7 (3x)Krediethypotheek - welke uitkeringen zijn mogelijk? ✔ 7. 8 (11x)Opeethypotheek - hoeveel hypotheek heeft u nodig? ✔ 9.

De overwaarde op woningen is de afgelopen jaren fors gestegen. Wie eerder wil stoppen met werken of na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd wat extra geld te besteden wil hebben, kan een deel van die overwaarde te gelde maken. Je moet daar wel goed bij bedenken dat als je dat geld vervolgens hebt uitgegeven, er wel een hypotheekschuld resteert, waarover je in ieder geval rente moet betalen.

Vooral dankzij de gestegen huizenprijzen. Maar we zien nog een belangrijk verschil met jongere generaties; hun gemiddelde hypotheek ligt een behoorlijk stuk lager. Dat heeft twee verschillende redenen. In de eerste plaats woont de oudere generatie al langer in hun huidige woning, waardoor de gemiddelde prijs waarvoor zij de woning gekocht hebben, lager ligt.

En dus was er ook een kleinere hypotheek nodig. Daarnaast heeft de oudere generatie ook langer de tijd gehad om af te lossen op de hypotheek. De gemiddelde 65- tot 75-jarige met een koopwoning heeft nog een hypotheek van iets minder dan € 90. 000,-, terwijl dat voor dertigers en begin veertigers nog meer dan twee ton is.

Overwaarde in een woning geeft een fijn gevoel, maar is alleen slechts een papieren rijkdom. Wie minder wil gaan werken of zelfs eerder wil stoppen met werken, kan de overwaarde gebruiken om de lagere inkomsten tot het moment van het bereiken van de AOW- (pensioen) gerechtigde leeftijd te overbruggen. Een andere mogelijkheid is om de overwaarde te gebruiken om een eventueel pensioeninkomen een stukje aan te vullen.

Minder werken Zou je graag een dag minder willen werken en ga je bijvoorbeeld van vijf naar vier dagen, dan lever je bruto 20% salaris in. Netto is dat vaak wat minder. Je inkomsten worden dus lager, maar het is ook zaak om naar je uitgaven te kijken, omdat die misschien ook wel iets omhooggaan als je wat meer vrije tijd hebt (als je nu nog een bedrag per maand weet te sparen zonder concreet doel, heb je een kleiner bedrag nodig om maandelijks te overbruggen als je minder gaat werken).

000,-. Als je vijf jaar eerder wilt stoppen met werken, heb je dus als aanvullingsbedrag in die periode € 30. 000,- nodig. Als je een aflossingsvrije hypotheek afsluit en je doet dat bijvoorbeeld tegen een rente van 3%, dan betaal je daar maandelijks € 75,- extra voor. Wil je echt € 500,- meer te besteden hebben per maand, dan moet je een iets hogere hypotheek nemen van € 34.

Je zet vervolgens dit geld op een spaarrekening en boekt daar maandelijks € 575,- van over naar je betaalrekening. Kan iedereen zomaar die € 34. 500,- extra lenen? Nee, want de geldverstrekker moet wel akkoord gaan. Die kijkt onder andere naar het inkomen. Is dat nu en in de toekomst voldoende om de hypotheeklasten van te kunnen betalen? Dus er wordt ook gekeken of het toekomstige pensioeninkomen voldoende is om de eventuele huidige en de nieuwe hypotheek te kunnen betalen.

Tot slot moet je je goed realiseren dat ook na die vijf jaar overbrugging die extra hypotheek gewoon doorloopt, waarvoor dus ook de rentelast blijft gelden. Maar daardoor heb je wel voor jezelf vijf jaar lang meer vrije tijd gekocht. Eerder stoppen met werken Als je mensen vraagt of ze tot hun AOW-gerechtigde leeftijd blijven doorwerken, dan zeggen de meeste mensen van niet.

Latest Posts

Thaise Massage Boom

Published Jun 18, 24
5 min read

Tilburg Thaise Massage

Published Jun 17, 24
8 min read

Auto Opkoper Den Haag

Published Jun 16, 24
7 min read